Hur man underhåller sitt tak

Hur man underhåller sitt tak

Som husägare så bör man underhålla sitt tak minst en gång om året.
Det innebär att man måste ta sig upp på taket och syna det samtidigt som man borstar av lösa saker som löv och kvistar.
Vill man inte av någon anledning upp på sitt tak så kan man med fördel kontakta takläggare Knivsta som kan göra underhållet åt dig.

Varför är det viktigt att ta bort löv och kvistar?
Anledningen är enkelt den att allt som ligger på taket kan hålla kvar fukta som i sin tur kan ledas in på insidan av byggnaden.
Tegeltak som är ett naturmaterial är till en viss del poröst och kan suga åt sig vatten som det hålls kvar, det leder till frostsprängningar i kalla väderlekar.

Även mossa och alger är sånt som ska tas bort när man är uppe på taket, det finns medel som man sprayar på mossan som får den att släppa där man sedan borstar bort det med en mjuk borste.
Man vill gärna undvika använda högtryckstvätt eftersom det kan tvinga in vatten och skada fuktspärren samtidigt som det kan ta bort eventuellt uv-skydd på taket.

Upptäcker man att det är mer skador än som går att laga eller ersätta så kan det vara tid för en takläggning Kista där man plockar bort allt och gör om fuktspärrar och lägger nytt helt material.
I dom flesta fallen räcker det att man ersätter skadade takpannor i god tid innan fuktskador och mögel uppstår.

Man kan med fördel titta inifrån på vinden om det finns fuktiga områden eller missfärgningar som kan skvallra om att något inte är rätt på taket.
Kontrollera lite mer noggrannare runt ventiler och skorstenar så att det är tätt runtom dessa, det kan även finnas sprickor på murade skorstenar som man måste upptäcka i god tid och åtgärda.