Serva bilen i tid

Serva bilen i tid

Precis som du besiktigar bilen varje år behöver du lämna bilen på service med jämna mellanrum. Detta för att bilen ska fungera bättre och även hålla längre. En väl omhändertagen bil drar även mindre bränsle.

Göra det själv eller lämna in bilen på verkstad?

Visst kan du byta olja och filter på egen hand. Men en bilservice innebär så mycket mer än bara det lilla. En erfaren mekaniker kan gå igenom bilen på ett helt annat vis än vad du själv kan. Och därmed upptäcka saker som måste utföras omedelbart eller inom en snar framtid.

Om för exempel bromsarna börjar bli slitna är det inget du upptäcker på egen hand. Medans en bilmekaniker endast behöver se över bilen för att upptäcka att bromsarna behövs bytas.

Dessutom behöver bilen flera olika vätskor för att fungera på bästa sätt. Och en bil som får en ordentlig service av en bilverkstad Göteborg med jämna mellanrum är säkrare för dig att köra.

Jämför flera olika verkstäder

Om du inte redan har en god relation med en bilverkstad Göteborg kan det vara smart att fråga ett par olika ställen om pris för en vanlig service av bilen. På så sätt kan du jämföra priserna och även arbetstimmarna som beräknas. För visst vill du inte betala skjortan för att serva bilen?

Men ha i åtanke att en seriös bilmekaniker kommer att rekommendera olika reparationer om de behövs. Sedan är det upp till dig att ta itu med saken genom att boka en tid för reparationerna.

När ska bilen servas?

De allra flesta moderna bilar har en servicelampa som indikerar när bilen behövs lämnas in på service. Och du som kör mycket bör följa rådet av din egen bil och lämna bilen på service när servicelampan tänds.

Fast om du kör väldigt lite är det bättre att istället lämna bilen på en årsservice eftersom det är vissa saker som måste utföras med bilen årligen för att den ska fungera på bästa sätt.

På grund av att alla bilar är olika behöver alla bilar olika slags service. Hur ofta service behövs utföras skiljer även mellan olika märken och modeller. Det är därför bäst att se efter i serviceboken som kommer med bilen för att veta hur ofta just din bil behövs lämnas in till en bilverkstad Göteborg.

Beter sig bilen märkligt?

Om du själv upptäcker att bilen inte riktigt fungerar som den ska är det alltid bäst att kontakta en bilverkstad Göteborg omedelbart. Eftersom en trasig bil kan bli farlig på vägen, inte bara för dig själv utan även för dina passagerare och andra trafikanter. Att ta hjälp inför ett däckbyte göteborg kan vara helt rätt för att slippa paja ryggen varje år.

När du kontaktar en bilverkstad bör du förklara hur du märker av felet på bilen. Är det endast en funktion som inte fungerar som den ska? Eller finns det ett samband mellan två olika funktioner? Går bilen ryckigt, luktar bensin eller drar mer bensin än vanligt? Kan det vara så att problemet har med oljud eller vibrationer att göra? Oavsett vilket fel du upplever är det alltid bäst att förklara i detalj för en erfaren bilmekaniker.

Om du endast märker av felet ibland är det smart att informera mekanikern om omständigheterna. Startar bilen endast ibland? Eller låter bilen konstigt i kurvor? Alla ledtrådar du kan ge hjälper mekanikern att hitta problemet snabbare.

Vid de tillfällen då bilen inte fungerar som den ska kan det vara smart att ta en video och sedan visa mekanikern. Eftersom det kan underlätta i arbetet. Men om du kör är det bäst att be en medpassagerare ta videon så att du själv kan fokusera på körningen.

Men undvik alltid att ge en direkt order till en bilrekond Göteborg. Om du själv tror att det är startmotorn som krånglar och beordrar att få den bytt, så är det precis vad bilmekanikern gör. Även om den inte är trasig. Låt proffsen sköta sitt helt enkelt!